Ga naar de inhoud

aanbevelingen

Wat zeggen opdrachtgevers over de P22 aanpak:

Voorstellingsvermogen en voortdurend overzicht

Regisseur: Ik krijg over twee jaar een vaste aanstelling bij een BIS gezelschap, maar ik wil ook mijn eigen projecten blijven doen. Fijn dat jullie me daarbij willen helpen. Dan kan ik ook voor de lange termijn plannen blijven maken.

Directeur: Hartelijk dank voor je wijze raad en steun. Het heeft me enorm geholpen. Alle bestuursleden vinden het een fantastische aanvraag geworden. We wijzigen wat ons betreft niets meer. Dat betekent dat ik hem vandaag ga indienen. Ik hoop dat jij ook tevreden bent met het resultaat. Nogmaals veel dank!

Voorzitter bestuur: Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat jullie ongelofelijk veel resultaat leveren. Wij kunnen het nauwelijks bijbenen, terwijl jullie steeds nieuwe projecten blijven toevoegen. Slapen jullie nooit?

Bestuursvoorzitter: Wat ik vooral waardeer is jullie ondernemerschap en initiatief. Ik hoef me nooit zorgen te maken dat we ergens te laat voor zijn of een project niet af krijgen. En dat met zo weinig mensen. Heel knap.

Zakelijk directeur: Ik weet dat we op tijd moeten beginnen met de voorbereiding van een nieuw project, maar er zijn altijd korte termijn dingen die om aandacht vragen. Heel fijn dat jullie steeds op tijd over het volgende project beginnen, anders zouden we iedere keer zo weer een jaar verliezen.

Zakelijk directeur: Met de manier waarop jullie de begroting opdelen in fasen is helemaal duidelijk geworden waar de prioriteiten moeten liggen. En we weten precies wanneer we de belangrijkste beslissingen kunnen nemen. Zo ga ik voortaan altijd begroten.

Artistiek leider: Fijn dat jullie tijd voor ons hebben om ons te ontzorgen. Nu kunnen we de voorstelling eindelijk af maken.

Algemeen directeur: We dachten dat we een heel boek moesten maken, maar met jullie voorwoord op 1 A4 hebben we dat boek eigenlijk niet meer nodig.

Directeur onderzoek en ontwikkeling: P22 nam mijn verzoek erg letterlijk. In plaats van een rapport stuurden ze twee A4-tjes. En dat waren ook nog eens twee plaatjes. Maar daar stond zo duidelijk in hoe de samenhang tussen alle onderwerpen was, dat ik daarna nooit meer om een rapport heb gevraagd.

Lid raad van bestuur: Wij investeerden honderden miljoenen en wonnen talloze innovatieprijzen. Maar ik had grote moeite om uit te leggen wat onze klanten daar aan zouden hebben. P22 heeft toen al onze projecten tegen het licht gehouden en ondergebracht in drie programma´s. Zo zag het plaatje er ineens veel begrijpelijker uit.

Directeur-eigenaar: Een bedrijf van onze omvang heeft meestal geen commissarissen. Dat werkt ook niet, als je niet alleen directeur maar ook aandeelhouder bent. Je overlegt een paar keer per jaar met je accountant over de cijfers, maar met strategische vraagstukken kun je als eigenaar-directeur eigenlijk nergens terecht. Het voelt nu meer alsof we er een directeur bij hebben. Ik blijf de baas. Het is mijn onderneming. Maar P22 helpt mij om de juiste koers te houden.

Bestuurder: P22 werkt heel systematisch. Ze zijn uitzonderlijk goed in het plannen en nakomen van afspraken.

Projectcoördinator: Dank voor de zeer secure uitleg en de manier van aanleveren en organiseren. Zo winnen we veel tijd. We gaan aan de slag, het wordt heel mooi.

Vindingrijk voor een effectieve rolverdeling

Initiatiefnemer: Ik praat hier al vier jaar over en iedereen die ik spreek is meteen enthousiast. Maar pas met jullie er bij gebeurt er ook iets. Ik heb trouwens nog een idee. Zullen we dat ook oppakken?

Artistiek directeur: Ik wist niet dat er bedrijven waren die dat ook allemaal deden. Dat maakt het een heel stuk makkelijker voor mij.

Artistiek directeur: Hadden we jullie maar drie maanden eerder ontmoet, dan waren we nu een half jaar verder geweest met de organisatie. Kunnen jullie morgen beginnen?

Artistiek directeur: Met de volgende planperiode op komst wilde ik op tijd plaats maken voor een opvolger. Zelf ga ik nieuwe dingen proberen. Fijn dat ik weet

Regisseur: Wat zijn jullie ongelofelijk snel. Zo kunnen we wel drie projecten tegelijk starten.

Adjunct directeur corporatie: De methode bevalt me zeer. P22 leverde al vanaf de eerste bijeenkomst bruikbaar materiaal. Daarmee konden we ook aan anderen uitleggen waar we mee bezig waren. Zo hadden we snel draagvlak, en konden we onze plannen veel eerder realiseren dan verwacht.

Bestuursvoorzitter: Iedere keer als ik P22 bel om een situatie voor te leggen denk ik dat ik het antwoord eigenlijk wel weet. Ik zoek bevestiging, maar die krijg ik eigenlijk nooit. Behalve een onverwacht antwoord krijg ik een complete analyse van de situatie, voorbeelden van vergelijkbare situaties bij anderen en een overzicht van de consequenties van mogelijke beslissingen. Heel verfrissend en verhelderend. Daarom bel ik altijd even als ik voor een belangrijke beslissing of presentatie sta, ook als ik denk dat ik het wel weet.

Projectleider: “Als je met zo veel vrijwilligers werkt is het onvermijdelijk dat er steeds mensen afhaken en nieuwe mensen bij komen. Om dan de vaart er in te houden en ook verder te komen moet je heel systematisch werken, en zorgen dat iedereen snel weet wat hij moet doen. Dat hebben jullie perfect georganiseerd. En dat zonder eindeloze vergaderingen. Ongelofelijk.”

Directeur: Het is te merken dat P22 alleen zeer ervaren mensen inzet. Zo kunnen ze het echte probleem razend snel vinden en analyseren. En omdat ze ook de productie zelf doen, gaat alles sneller en completer dan bij anderen. Af en toe leek het alsof ze dag en nacht voor mij aan het werk waren. Wat een drive.

Collega: Een organisatorisch wonder!

Bestuurssecretaris: Enorm bedankt voor jullie grote inzet. Project naar volle tevredenheid binnen afgesproken planning en budget uitgevoerd.

Projectleider vlak voor een deadline: Complimenten!!!! van het team voor je indeling. Superknap bedacht dat het zo kan!! Veel helder nu! Dank!!

Bestuursvoorzitter: Hoe kan dat? Wij dachten dat we alles wel wisten, en nu hebben jullie hele nieuwe strategische opties voor ons gevonden. We gaan het heel anders doen dan we dachten.

Projectleider: Wij lopen hier al een paar jaar rond. Wij hebben hier verschillende projecten gedaan. Ik ben dan ook verbaasd dat jullie hier zoveel hebben gevonden wat wij nog nooit hadden gezien. Hoe doen jullie dat toch?

Architect: Ik was hier al drie keer terug geweest, dus ik dacht dat ik alles wel gezien had. Maar dat was helemaal niet zo. Ik kom snel nog een keer, met ons hele bureau.

Stedebouwkundige: Ik dacht dat ik dit gebied wel kende. Ik heb er een hele tijd gewerkt. Maar ik heb nu zoveel gezien, ik wist niet dat dat hier ook allemaal was. Organiseren jullie vaker van deze bijeenkomsten?

Projectleider: Complimenten dat het is gelukt. Toen we begonnen wisten we eigenlijk niet of we de deadlines wel konden halen. Maar er is zelfs meer uitgekomen dan we van te voren hadden kunnen bedenken.

Voorzitter stuurgroep: We dachten steeds dat we het over hetzelfde hadden. We gebruikten inmiddels behoorlijk dezelfde taal. Maar iedereen heeft een eigen referentiekader en eigen verwachtingen. Als je een aantal elementaire onderwerpen samen niet expliciet maakt, blijkt pas heel laat in het proces dat je al vanaf het begin soms verschrikkelijk langs elkaar heen hebt gepraat. Met een paar simpele oefeningen bracht P22 structuur in onze kreten, zodat we voor het eerst precies van elkaar begrepen wat we bedoelden. Dat gaf erg veel duidelijkheid, ook in de communicatie met de andere stakeholders. Daarmee is het ook veel makkelijker om je beloften waar te maken. En het kost nog minder ook.

Publiek en spelers van jubileumvoorstelling zie projectwebsite

Snel naar de essentie

Bestuursvoorzitter: Hadden we jullie maar drie maanden eerder ontmoet, dan waren we nu alles nu al af gehad.

Voorzitter bestuur: We waren veel te lang bezig met de bijzaken, zonder dat we dat door hadden. Dank dat jullie ons op het juiste spoor hebben gezet.

Voorzitter bestuur: We hebben twee jaar vergaderd en plannen gemaakt, maar kregen de boel niet in beweging. En kijk nu eens, sinds jullie er bij zijn gebeurt het echt.

Directeur productontwikkeling en marketing: Ze dringen snel door tot de kern en formuleren heel knap wat het eigenlijke probleem is. Daarna weten ze uit onze chaotische gedachten een goed gestructureerde strategie te smeden. En met externe voorbeelden maken ze duidelijk hoe we die strategie snel kunnen uitvoeren. En ze kunnen zelfs aangeven hoe onze concurrenten zullen reageren, en hoe we die voor kunnen blijven.

Bestuurder: Ik vind het iedere keer weer inspirerend. Elk probleem en elke kans wordt haarfijn geanalyseerd en uitgewerkt in een overzichtelijk aantal strategische opties. Zo kunnen we de snelle groei in goede banen leiden zonder overhaaste beslissingen te nemen.

Ondernemer: Tijdens de recessie was het niet eenvoudig om de omzet op peil te houden. Onbedoeld hadden we veel totaal verschillende projecten op ons genomen. Er moest nodig focus komen, want bijna overal moest geld bij. Ik heb zelfs overwogen om helemaal te stoppen. P22 heeft toen heel snel geanalyseerd waar onze beste kansen lagen, en als een commissaris actief toegezien dat ik mij ook aan de strategische afspraken hield. Zo was het een stuk makkelijker om afscheid te nemen van de minder succesvolle activiteiten. En binnen een paar kwartalen lag de omzet uit onze kernactiviteiten al op een niveau dat we nog nooit eerder hadden gehaald.

Supervisor: Het project was al een tijd geleden opgeleverd, maar jullie zijn de eersten die de essentie onder woorden hebben weten te brengen. Prima verhaal, niets meer aan veranderen. Zo moet het de wereld in.

Stedebouwkundige: Ik ben heel al heel lang bij projecten in dit gebied betrokken, maar jullie beschrijving was voor mij een eyeopener. Heel leerzaam.

Directeur-aandeelhouder: Het is niet niets als je een bedrijf kunt overnemen dat al meer dan 25 jaar bestaat. De grote vraag is dan wat je behoudt en wat je gaat veranderen. P22 had in no time onze omgeving en ons onderscheidend vermogen in kaart gebracht, zodat we de noodzakelijke veranderingen precies konden richten op wat de markt van ons vroeg.

Bestuursvoorzitter: P22 heeft mij geholpen om scherp te krijgen wat we precies kunnen en de formulering gekozen waarmee ik dat er twee jaar lang ingehamerd heb. Intern, bij onze buitenlandse vestigingen, en in alle commerciële presentaties. P22 was al die tijd het geweten van onze strategie, en mijn coach voor alle belangrijke presentaties.