Meteen naar de inhoud

Botenruil

  20160302_105443_resized

  Douwe van der Meulen had in Akkrum precies het juiste Noorse bootje liggen voor de Dochter van de Veerbaas. Ton van den Berg en Kees Claassen gingen naar Friesland voor de grote botenruil.

  20160302_110208_resized 20160302_110224_resized

  Douwes dochter maakte Friese foto’s. Bij de Waal stond Jeanet klaar met de videocamera.

  Uit het reisverslag van Ton van den Berg:

  Vandaag geen klusdag aan de Pipowagen van de Kunstenaar maar een klusje voor de Veerbaas. Na lang zoeken en wikken en wegen heeft Jeanet een fantastisch Noors bootje van mahoniehout op de kop getikt. Het is een overnaads geklonken boot waarvan de klinknagels in koper uitgevoerd zijn. De boot ziet er fantastisch uit en Jeanet heeft er ook nog twee riemen bij bedongen zodat de Dochter van de Veerbaas er echt mee kan varen. De laklaag heeft enig onderhoud nodig maar verder ziet het bootje er goed uit. Maar het ligt wel aan de overkant en we moeten het zelf komen halen.

  ’s Ochtends vroeg in een flinke hagelbui uit Ewijk weggereden naar Beuningen om Kees op te halen voor een lange autorit naar Akkrum. Om 10.40 uur bereikten we onze bestemming, een oud kaaspakhuis aan de Galemaleane. Naast het oude kaaspakhuis woont de 69 jarige Fries Douwe Van der Meulen die een voorliefde heeft voor houten bootjes. Hij heette ons hartelijk welkom en vertelde over de bootjes die hij beschikbaar stelde voor films en voor de intocht van Sinterklaas. Ik gaf Douwe een door Jeanet gevouwen bootje dat hij erg mooi vond. Hij stak het in zijn binnenzak met de woorden ‘ik zal het op mijn hart dragen’. Wij wilden hier een echt houten bootje voor terug. Aanvankelijk wilde hij het bootje niet wegdoen en het zelf opnieuw gaan lakken, maar de tijd om dit te doen ontbrak hem. Uiteindelijk is hij voor Jeanet en Theater Over&Weer gezwicht. We hebben Douwe verteld over Verlangen naar de Overkant en een kaartje achtergelaten.

  Na het maken van foto’s zijn we met onze kostbare vracht weer richting Slijk-Ewijk gereden en het bootje bij de waterkant afgeladen. Jeanet stond al klaar met de videocamera en Rob kwam meteen kijken om onze aanwinst te bewonderen. Hij was enthousiast over de vorm en uitstraling van het bootje.

  Na de koffie verlangden Kees en ik weer naar de overkant. In de loop van de middag waren wij weer in Beuningen en Ewijk, met een goed en voldaan gevoel. Aanstaande zaterdag is het weer klusdag en gaan we verder bouwen aan de Pipowagen.