Zomervoorstellingen in de Liemers

Op initiatief van Koos Wolters (Koos Roadservice in Groessen) is P22 begonnen met de verkenning van de mogelijkheden voor een reeks Zomervoorstellingen in de Liemers.
In 2018 werkte Koos mee aan Welstaat, met meer dan 250 deelnemers en ruim 3.600 bezoekers een van de meest succesvolle “Mienskip” voorstellingen in het hoofdprogramma van Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018. Deze voorstelling had een historische aanleiding: het 200-jarig bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid In Frederiksoord. Zo ontstond het idee voor een voorstelling in een historisch even interessant gebied en vroeg Koos aan P22, de projectleider van Welstaat, om de mogelijkheden in de Liemers te komen verkennen.
P22 is gespecialiseerd in de productie van voorstellingsreeksen op bijzondere locaties waaraan een groot aantal bewoners meedoet. P22 organiseerde in Gelderland eerder voorstellingen met bewoners, ondernemers, verenigingen en scholieren in o.a. Arnhem, Doesburg, Pannerden, Tolkamer, Doornenburg, Millingen, Persingen, Nijmegen, Beuningen, Slijk-Ewijk, Wageningen, Herwijnen en Zuilichem.
De eerste beoogde locatie voor een voorstelling in de Liemers is het verdronken dorp Leuffen. Deze voorstelling zou medio 2020 kunnen plaatsvinden. Voor de voorstellingen in de jaren daarna gaan wij op zoek naar historische locaties in Westervoort en Zevenaar. Met deze voorstellingen willen wij een nieuwe jaarlijkse activiteit op de kalender zetten voor bezoekers vanuit de hele provincie.

Een passende rol voor alle verenigingen en bewoners die willen meespelen
Naast het publiek hebben wij een minstens zo belangrijke tweede doelgroep: lokale deelnemers. In de eerdere voorstellingen van P22 deden bewoners in alle denkbare rollen mee. Zo krijgen zij de mogelijkheid om nieuwe ervaringen op te doen, anderen te ontmoeten en mee te spelen in een grote, professioneel geproduceerde voorstelling voor een groot publiek. De voorstellingen die P22 eerder produceerde hadden tussen de 100 en 500 deelnemers en vele duizenden bezoekers.
Naast individuele bewoners nodigen wij ook lokale verenigingen en gezelschappen uit om mee te doen. Wij werken samen met muziek-, theater- en dansverenigingen, fanfares, schutterijen en andere lokale verenigingen. Daarvoor gaan wij in de voorbereiding langs bij alle organisaties die een rol zouden kunnen krijgen. De Historische Kring Duiven-Groessen-Loo (HKDGL) krijgt een rol in de voorbereiding van de eerste Zomervoorstelling. En EMM, de schutterij die in 2020 125 jaar bestaat, kan dat jaar een rol in de uitvoering krijgen. Zo vinden wij voor iedereen die wil meedoen, individueel of in verenigingsverband, een passende rol en leggen wij nieuwe verbindingen tussen alle deelnemers.

Als opmaat voor de eerste Zomervoorstelling organiseren wij in het voorjaar van 2019 een Literair Lentefestival waar wij de bezoekers alvast kunnen wijzen op de komende zomervoorstellingen. Zo maken wij de kring van belangstellenden en deelnemers steeds groter.

De voorbereidingen zijn te volgen op de projectwebsite.