Meteen naar de inhoud

Aan Weerszijden

Aan de oever van de Waal staat een mens die kijkt naar de overkant, een overkant die lonkt, die doet mijmeren en dromen. Aan de andere zijde kijkt iemand naar jou. Jullie hebben elkaars dorp als uitzicht. Twee onbekenden, twee verschillende mensen met misschien dezelfde herinneringen, gedachten en verlangens. Aan Weerszijden brengt deze mensen met elkaar in dialoog.

Aan Weerszijden gaat over de rivier de Waal en de verschillende perspectieven en ervaringen die mensen hebben van de overzijde. Herwijnen en Zuilichem zijn twee dorpen die, gescheiden door de Waal, zichtbaar tegenover elkaar liggen. Vroeger voer er een pontje en trouwden mannen van Herwijnen met vrouwen uit Zuilichem. Nu vormt de rivier een natuurlijke grens, een scheiding tussen beide oevers en daarmee een scheiding tussen de dorpen.
Op basis van interviews met drie generaties bewoners van beide oevers brengen we de dorpen opnieuw in verbinding met elkaar. Welke herinneringen delen zij? Hoe kijken ze naar elkaar en naar zichzelf? En welke invloed heeft de rivier op hen?

Aan Weerszijden vindt plaats op
donderdag 21 september 19.30 uur
vrijdag 22 september 19.30 uur
zaterdag 23 september 15.30 en 19.30 uur

Startlocatie Herwijnen: Waaldijk 139 (parkeren in de Peperstraat)
Startlocatie Zuilichem: Waaldijk 46 (Van Oord, parkeren kan op het terrein)

Tijdens de voorbereidingen werken bewoners van Herwijnen en Zuilichem met professionele acteurs en technici aan een dialoog die beide oevers verbindt.

Aan Weerszijden
Idee en Concept DnA-kunstprojecten
Tekst en Regie Danielle van Vree
Vormgeving en Educatie Aart Jilesen
Organisatie en Productie P22
Compositie Ben Lammerts van Bueren
Video- en geluidstechniek MTS audiovisueel

Met medewerking van CBS Herwijnen, School met de bijbel Zuilichem, Vrouwen van Nu e.a.

Aan Weerszijden wordt gesteund door Aart Blom, Hans van Krieken, Fonds voor Cultuurparticipatie, Prins Bernhard Cultuurfonds, Dorpsraad Zuilichem, Gemeente Lingewaal, Gemeente Zaltbommel, Provincie Gelderland, Stichting Ansicht

Herwijnen en Zuilichem
Herwijnen en Zuilichem liggen, gescheiden door de Waal, zichtbaar tegenover elkaar. De rivier vormt hier een natuurlijke grens, een scheiding tussen beide oevers en daarmee een scheiding tussen de dorpen die aan weerszijden van de Waal liggen.
Aan Weerszijden haalt de verschillende perspectieven en ervaringen naar boven die mensen hebben van hun overburen aan de andere kant van de Waal. Wat weet Zuilichem van Herwijnen? Hoe ziet Herwijnen Zuilichem? Waarover spreken zij elkaar?
Tekst, muziek en enscenering worden ontwikkeld in interactie met de deelnemers en het landschap. De scènes staan van te voren niet vast, maar worden ontwikkeld op basis van persoonlijke verhalen en simpele improvisatie opdrachten. Een componist werkt met de twee groepen deelnemers aan een muzikale dialoog tussen de twee oevers. Het co-­creatieproces staat centraal. Het gaat om meedoen en meespelen, om een gezamenlijke creatieve ervaring. De deelnemers staan dichtbij het artistieke proces. Dat inspireert!
Middels interviews met drie generaties bewoners brengen we de verhalen tussen beide oevers naar boven en worden deze als dialoog vormgegeven in een voorstelling. In elk dorp interviewen we de oudere generatie en vragen naar grensoverschrijdende verhalen die betrekking hebben op de binding met de overkant en vragen we de tweede generatie hoe zij dit hebben ervaren. Welke herinneringen zijn er aan de rivier en de overzijde? Hoe is het beeld van de overkant in de loop der tijd veranderd? Hoe kijk je naar de ander? Wat voor invloed heeft de rivier op de mensen? Hoe dichtbij of hoe ver weg is de overkant? Daarna gaan we met kinderen in elk dorp onderzoeken wat zij weten over de andere zijde, welke verhalen zij kennen en wat hun toekomstdromen zijn.
De interviews zetten we om in teksten en beelden, maar ook gaan we de dialogen filmen en de beelden gebruiken in de voorstelling. We scheppen een beeld van de oevers door drie generaties heen; verleden, heden en toekomst. Dit en de verhalen die we gaan verzamelen, opnemen en filmen vormen het materiaal voor de voorstelling.
Op beide oevers bouwen we van steigerplanken platforms, die in hoogte verschillen en waarvan één gedeelte verdwijnt in het water. Het publiek zit op blokken rondom de platforms waarop de spelen. Het videoscherm wordt achter het linker platform opgesteld.
Aan de overkant, op de andere oever, staat dezelfde setting, zodat beide schermen in een diagonaal tegenover elkaar komen te liggen. Wat zich afspeelt aan de ene zijde, wordt geprojecteerd in beeld en geluid aan de andere zijde en visa versa
We werken met twee acteurs, één op elke oever, en een groep van spelers uit elk dorp. Dit kunnen mensen van een toneelvereniging zijn, koorleden, maar ook mensen zonder podiumervaring. We werken met de inwoners in wie ze zijn en laten ze dichtbij zichzelf staan.
De acteurs spreken de teksten die geschreven worden op basis van de interviews en gaan met elkaar en de groep deelnemers in dialoog.
Live geluid en filmbeelden gaan over en weer, halen de overkant dichtbij of houden haar op afstand. Met tekst, beweging, licht, geluid en projectie creëren we een theatrale dialoog tussen de twee oevers, waarin heden en verleden, afwezigheid en aanwezigheid, werkelijkheid en fictie naast elkaar staan. Een dialoog waarin mensen zich openen naar de rivier en kijken naar de overkant.
Deelnemers en publiek worden uitgedaagd om op een andere manier naar hun omgeving te kijken en daar betekenis aan te geven. Zo ontstaan ook nieuwe verhalen die beide oevers verbinden.

Hoe was Aan Weerszijden?

Meteen na de generale repetitie, de eerste internethaperingen op donderdag en de dialogen op de volgende dagen komen reacties van publiek en vrijwilligers binnen, ook nog ‘s avonds laat. Ervaringen delen? Dat kan via het formulier op deze pagina.

Terug kijken? Dat kan hier.

Wat een mooie voorstelling. Mooie omgeving, leuk dat mensen uit het eigen dorp meedoen. Herkenbare verhalen. Zat ook goed in elkaar, zo met de dialoog aan de overkant. Complimenten! (publiek zaterdagmiddag Zuilichem)

Een dikke 👍🏻 voor iedereen het was echt mooi. Goed opgezet. Locatie, de rivier en de natuur, het scherm, alles was echt super. Mijn vader kwam uit Heukelum en mijn moeder uit Poederoijen (ze leven helaas niet meer) maar hadden dit prachtig gevonden. Nogmaals erg leuk en bedankt!! (publiek vrijdag Zuilichem)

Wij vonden het prachtig! Vele herkenbare dialogen, goed gebracht door de spelers. Als oud inwoner van Zuilichem, voelde ik mij weer even in de tijd van mijn jeugd. Het natuurlijke decor zat ook mee, prachtig weer, schepen op de achtergrond en aan de overkant het podium van Herwijnen wat goed te volgen was via het scherm. Een vervolg is welkom! (publiek zaterdagmiddag Zuilichem)

Het was geweldig! (publiek zaterdagavond Herwijnen)

Een bijzondere ervaring! (publiek vrijdag, zaterdagavond Zuilichem)

Superleuk initiatief wat jong en oud aanspreekt. Een bijzondere manier om verhalen van vroeger maar ook van nu levend te houden. (publiek vrijdag Herwijnen)

Het was weer terug in de tijd. 53 jaar geleden ging ik voor het eerst met het pontje van Drikus naar de overkant. Ik heb 7 jaar heen en weer gegaan. Opzet was prachtig, mooi om enthousiasme van de crew te zien. Ik was op woensdagavond al meteen verkocht (was met mijn kleinzoon voor de generale repetitie). Donderdagavond liet zien dat “onmacht” ook “macht” is. Zaterdagavond was “super”. Ik heb erg genoten. Dank aan alle medewerkers en vrijwilligers. (publiek donderdag en zaterdagavond Zuilichem)

Geweldige ervaring op die plek, originele opzet met de schermen op beide oevers en inzet bewoners in deze setting. Bewondering voor hun durf met hun eigen verhaal voor publiek op te treden. Bijzondere regie. De betrokkenheid raakte ons. Heel leuk te zien hoe inwoners dit project met elkaar rooiden en zo loyaal hun hulp aanboden. Enthousiast koor! Naadloze organisatie! (publiek zaterdagmiddag Herwijnen)

Ik vond het erg leuk en goed bedacht en opgezet. Heb er echt van genoten en met veel plezier naar gekeken. (publiek vrijdag Zuilichem)

De voorstelling was heel bijzonder, ik was werkelijk tot tranen geroerd. Als oud-Herwijner zag en hoorde ik zeer herkenbare elementen, als zoon van twee ‘spelers’ bracht het me ook meer begrip. Ik vond het oog voor detail en de samenhang van alle losse delen erg goed uitgedacht en uitgevoerd. De verhaallijnen en zielenroerselen van echte mensen, die normaal nooit in de spotlight staan, grijpen je aan. (publiek zaterdagmiddag Herwijnen)

Erg leuk initiatief en mooie uitvoering rondom een onderwerp dat ongetwijfeld bij veel dorpsgenoten leeft, herinneringen ophaalt en mensen verbindt. Complimenten en kijk met belangstelling uit naar een vervolgthema! (publiek vrijdag Zuilichem)

Ik heb er volop van genoten!! Dat de spelers van 2 dorpen op zo’n manier met elkaar in gesprek zijn, heeft mij positief geraakt! Dat ook dat op zo’n mooie manier de herinneringen van en over de Waal verteld zijn. De geschiedenis van Drikus de Veerman was voor mij nieuw en vond ik ook erg aangrijpend verteld. Ik heb volop bewondering voor de organisatie en spelers, hoe alles tot stand is gekomen!! Geweldig!!!!!!!! (publiek zaterdag Herwijnen)

Ik vond het een leuk initiatief. Heel mooi opgezet, en alles zat ook mee, het weer, de prachtige zonsondergagng, het had wel wat! Maar wat een werk … al die mensen, het bedenken, het oefenen, en iedereen moest toch 4 keer op komen draven, geweldig!! Complimenten!! En voor herhaling vatbaar, want het heeft weer (nieuwe)verhalen losgemaakt! Het is ook zeker goed voor het dorpsgevoel. Nogmaals bedankt!!! (publiek vrijdag en zaterdagavond Herwijnen)

Het was een heel bijzondere ervaring. Met ontroerende momenten. Mooi vorm gegeven en gespeeld. Op een prachtige locatie. Het schetste een mooi beeld hoe het vroeger ging. Heen en weer ook nu nog alleen niet meer naar de overkant. Het koor had een grote rol en deed dat uitstekend. Kortom we hebben genoten. (publiek zaterdagmiddag Herwijnen)

Wij zijn erg verrast door de manier waarop de recente geschiedenis van beide dorpen verwoord is. Ik woon 40 jaar in Zuilichem met veel plezier, maar het voelde voor mij alsof ik een persoon als volwassene had leren kennen en nu meer hoorde van de jeugd en daardoor de persoon/plaats nog beter begreep en vertrouwd mee werd. Heel mooi. Wat me altijd bij zal blijven is een uitspraak in Herwijnen: thuis is waar je familie en vrienden wonen, waar je veel mensen kent en waar de mensen jou kennen. Het enige wat we misten was een veerbootje tussen de beide locaties. Waarschijnlijk ook niet mogelijk vanwege het scheepvaart verkeer. Verder was het een prachtige avond. (publiek vrijdag Zuilichem)

Een hele mooie voorstelling, ik heb samen met mijn vrouw genoten. Ik kom zelf van de overkant (Poederoijen), maar woon al 40 jaar met veel plezier in Herwijnen. Een prima organisatie en gelukkig met mooi weer. Bedankt allemaal!! (publiek zaterdagmiddag Herwijnen)

Voordat Aan Weerszijden begon had ik al het een en ander meegekregen over de ontwikkelingen via mijn vriend die meespeelde in het groepje van dorpelingen in Zuilichem. Ik ben blij dat ik mijzelf had ingeschreven voor de zaterdagavond omdat de spelers toen het beste in hun rol zaten en dit kon je ook merken! Er was een mooie samenhang van muziek, verhalen en beeld. Met name het decor en de omgeving, wat grotendeels bestond uit de natuur zelf, was erg prettig om naar te kijken. De schemering en de zonsondergang die naarmate het later werd, tevoorschijn kwam, maakte het allemaal nog specialer. Het moment waarop de spelers en het publiek in het begin gezamenlijk naar beneden liepen, richting het water, onder leiding van de drumband creëerde een sfeer die mij liet voelen alsof we allemaal verbonden waren. Tegelijkertijd aan de overkant de andere groep naar beneden zien lopen was ook erg mooi.
Ik moet toegeven dat de twee acteurs een onmisbare rol hadden in het stuk. Met hun acteerkwaliteiten werd het verhaal een mooi geheel. Daarnaast maakten de ervaringen en de verhalen van de overige spelers het een stuk persoonlijker waardoor je je als publiek zijnde goed kan voorstellen hoe het voor de dorpelingen van Zuilichem en Herwijnen moet zijn om daar daadwerkelijk te wonen en/of geleefd te hebben. Ook kreeg je een mooi beeld hoe het vroeger geweest moet zijn.
De drumband en het koor voegden zeker iets toe en zorgden voor zowel spanning als diversiteit. Al met al een productie om met trots op terug te kijken voor zowel de spelers, regisseur, het productieteam en ook voor ons, het publiek!
Wie weet op naar het volgende stuk in de lente, met als thema “de toekomst”, in combinatie met het heden? Hoewel ik moet zeggen dat het belangrijk blijft om de geschiedenis terug te halen en niet te vergeten! Daar hebben jullie met Aan Weerszijden zeker voor gezorgd. (publiek zaterdagavond Zuilichem)

Vanwege het feit dat leerlingen van groep 7/8 mee zouden doen, hadden wij ons ingeschreven om te komen kijken. Achteraf hebben we met grote belangstelling naar de dialoog gekeken. Mede doordat ons kind het ook heel mooi vond en zelfs meerdere keren wilde komen helpen heb ik zelfs 3x gekeken.
Overdag was het heerlijk zo aan de Waal en ‘s avonds was het mooi met de voorbijvarende schepen en de lichten die op de Waal schenen. Het was een mooi compleet plaatje. De donderdag was in duigen gevallen maar we kregen toch een leuk voorstukje mee. Ook mijn complimenten aan Aart die de kinderen geweldig meehielp. (publiek donderdag, zaterdagmiddag, zaterdagavond Zuilichem)

Ik heb genoten van de voorstelling en heb veel respect en bewondering voor de mensen die dit voor elkaar hebben gekregen. Het was een super spektakel. (publiek zaterdagmiddag Zuilichem)

Wat een geweldige avond. Had het zo niet verwacht met deze locatie. In een woord prachtig. Ik heb genoten. Was er als vrouw van zanger uit koortje van Herwijnen. Dus volop verhalen gehoord, iedere avond opnieuw. (publiek zaterdag Herwijnen)

Heb geweldig genoten van de voorstelling. Zoveel herkenbaar over vroeger. Prachtig optreden van alle mensen die mee hebben gewerkt! Dank daarvoor. (publiek zaterdagmiddag Herwijnen)

Helaas pech op donderdag. Maar mooi weer, prachtige zonsondergang en de rust van het water. Vrijdag ging het goed. Intens genoten. Heel herkenbaar. De evacuatie riep zelfs emotie op. Voor herhaling vatbaar. Respect voor organisatie en spelers. Dank je wel. (publiek donderdag, vrijdag Zuilichem)

Het was een mooie voorstelling. Mijn man heeft meegezongen. Hij vond het een leuke ervaring. (publiek donderdag, vrijdag Herwijnen)

Super🔟 (publiek)

Na op donderdagavond weinig gezien te hebben, ben ik op zaterdagavond terug gegaan. Het was mooi om te zien en te horen. (publiek donderdag en zaterdagavond Herwijnen)

Wij zijn niet opgegroeid in Herwijnen, maar wonen hier toch al 43 jaar en wij beleefden de tijd van vroeger helemaal mee. Het was een mooie dialoog en de locatie was ook perfect gekozen. In één woord Geweldig!! (publiek donderdag, zaterdagavond Herwijnen)

Ik ben donderdagavond geweest. Het feit dat we daar zaten, was al een unicum. Helaas kon ik de andere dagen niet. Maar van een vriendin, die vrijdags wel kon, hoorde ik dat het fantastisch was en dat ik echt wat had gemist. (publiek donderdag)

Jammer dat er donderdag geen data-verbinding was. Het stukje wat wel zagen zag er erg leuk uit. Mooie locatie. (publiek donderdag Zuilichem)

Het geheel was goed opgezet!! Wij waren in Zuilichem op die “bewuste” donderdag. Geen herkansing genomen. Mijn vrouw komt uit Zuilichem en ik uit Herwijnen (dus meerzijdig kan niet). Met Driekus de veerman heb ik van 1964 tot 1969 een paar keer per week over de Waal gevaren. (publiek donderdag)

Het was erg leuk vanavond. Ik vind het knap dat je het voor elkaar krijgt, Jeanet, je blijf altijd zo rustig. Ook mijn kleinzoon van 11, die van het pontje en het hoge water niets heeft meegemaakt, vond het erg mooi. Bedankt voor deze ervaring. (vrijwilliger)

Het was GEWELDIG!!! Iedereen die aan dit project heeft meegewerkt BEDANKT!!! Ik heb ervan genoten en dat ik daar aan bij mocht dragen als vrijwilliger was fijn. (vrijwilliger Herwijnen)

Erg mooi om herkenbare verhalen te horen waarvan mijn oma en mijn vader eerder hebben verteld. Mooi om mee te mogen doen. Dank aan Ben voor zijn geduld en enthousiasme met ons! (lid van de drumband, geboren en getogen Zuilichem)

Het was een prachtige voorstelling. Vond het super goed gespeeld en gezellig onder elkaar. Was fijn om er als Gastvrouw aan mee te kunnen werken. (vrijwilliger Herwijnen)

Dank jullie voor mijn geweldige ervaring met “Aan Weerszijden”. Als “amateur acteur” heb ik genoten van de hele ontwikkeling van het project. Ik heb bewondering voor jullie enthousiasme, creativiteit en doorzettingsvermogen. Het aantal toeschouwers heeft mijn verwachtingen overtroffen. (speler Zuilichem)

Als lid van het koor heb ik genoten en vond het jammer dat het zaterdagavond de laatste keer was. In het begin van de repetities dacht ik, wat moet dit worden, maar het resultaat mocht er zijn👍. De organiserenden: hartelijk dank voor deze leuke ervaring. (speler Herwijnen)

Het was een feest om met jullie samen te werken, ik heb er enorm van genoten. Ik had van te voren geen idee wat me te wachten stond, ik dacht wat moet dit worden. Nou het is wat geworden, het overtrof al mijn verwachtingen. Van het begin tot aan het einde het was fantastisch.
Dat ik Roos geweldig vond is wel bekend, maar met mij heel veel anderen. Ook het Koor heeft enorm genoten, ik ben er trots op dat ze zich zo massaal hebben ingezet. Heel bijzonder dat ik dit mee heb mogen maken. De reacties van het publiek waren dan ook overweldigend. Nogmaals mijn dank voor al het moois wat jullie voor elkaar hebben gebracht. (speler Herwijnen)

Jullie kunnen met recht trots zijn. Geweldig hoe jullie de losse eindjes tot een prachtig verhaal hebben gemaakt. Het was voor velen weer even terug in de tijd. Ik heb genoten van de voorstellingen en mis jullie. (vrijwilliger Zuilichem)

Ik was één van de zangers van het koortje dat optrad in Herwijnen. Jammer dat de donderdag geschrapt moest worden, maar dat neemt niet weg dat de dialoog naar mijn mening zeker geslaagd is. Ik heb er in ieder geval met veel plezier aan meegewerkt en de reacties van het publiek waren ook heel positief. (zanger in koor Herwijnen)

Had me opgegeven als gastvrouw maar kwam tussen de spelers te staan had nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden. Had gedacht super zenuwachtig te zijn, maar tot mijn eigen verbazing niet. De dialoog tussen de dorpen al die oude verhalen ook de samenwerking TOP.
Waar ik zelf zo geweldig van genoten heb is de locatie, die prachtige Waal waarop al die beweging, het licht als we begonnen het bij het slot was het donker.
De sfeer was goed onderling, iedereen hielp elkaar als het nodig was. Prettig met jullie samen te werken. (speler Zuilichem)

Aan Weerszijden is een project van DnA kunstprojecten op bijzondere locaties en P22.

DnA-kunstprojecten maakt documentaire kunstprojecten op bijzondere locaties, die de geschiedenis en betekenis van plekken naar boven haalt en in een beeldende ervaring actueel maakt voor een publiek.