Meteen naar de inhoud

Ik Was Hier

Ik Was Hier is een ervarings-documentaire; een theatervoorstelling waarin de bezoeker het huis en daarmee het voorbije leven van een onbekende man binnenstapt.
We leven in een tijd van groeiende individualisering. Dit zie je in de eerste plaats terug in de manier waarop we wonen. Nederland telt bijna 40% eenpersoonshuishoudens en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren flink zal toenemen.
Daarbij neemt ook de eenzaamheid toe. Regelmatig verschijnen schokkende berichten in de kranten over bewoners die al weken dood in hun woning liggen, zonder dat iemand dat weet. Dergelijke voorvallen roepen een prangende vraag op: hoe is het mogelijk dat we dagelijks op de hoogte zijn van de kleinste voorvallen tot in de verste uithoeken van de aardbol, maar niet eens weten wat er direct naast ons gebeurt? Blijkbaar zijn we zo met onszelf en onze eigen levens bezig, is de blik zo naar binnen gericht, dat er nauwelijks nog tijd en ruimte is om onze aandacht te richten op anderen. Hoe goed kennen we elkaar? Wat weten we nu eigenlijk écht van onze buren en collega’s? Nemen we nog de tijd om ons in de ander te verdiepen?
DeJong&DeWitte vinden het belangrijk dat in deze tijd, waarin het voornamelijk draait om eigen belang, de toeschouwer zijn blik verbreedt en zich weer meer bewust wordt van het grotere geheel, de samenleving.

In Ik Was Hier is een theatrale en filmische route waarin we dwars door de realiteit op zoek gaan naar het verhaal van een overleden buurtgenoot. In de voorstelling laten wij de bezoeker het leven van de ander binnenstappen.
Via filmbeeld, met een iPod in de hand, betreden we het huis – en daarmee het voorbije leven- van een onbekende ‘onzichtbare’ man. Hier nemen we uitgebreid de tijd om stil te staan bij wie hij was: iemand zoals jij en ik, iemand die ook naast jou had kunnen wonen, of die je zelf had kunnen zijn. Welke geheimen geven zijn koffiekopje, zijn stoel en zijn oude trui nog prijs? Kunnen we zijn dromen en verlangens nog vangen? Middels zijn achtergebleven inboedel – als laatste tastbare bewijs van zijn bestaan – kijken we niet alleen terug op zíjn leven; wat zegt dit eigenlijk over ons?
Vanuit dit documentaire uitgangspunt brengen DeJong&DeWitte met ‘Ik Was Hier’ een ode aan de ongeziene mens.

Te zien op Hoogte 80 (Arnhem), Duizel in het Park (Rotterdam), Focus (Arnhem), Limburg Festival, Spoffin (Amersfoort), CC Amstel (Amsterdam), Le Cratère Alès (Frankrijk), Over het IJ (Amsterdam), Op ’t Eiland (Nijmegen).

‘Ik Was Hier’ is een voorstelling van DeJong&DeWitte. P22 is projectleider.

Over het IJ interviewde Hanneke de Jong en Jonas de Witte.