Meteen naar de inhoud

Programmaplanning, Routes, Expedities en Muziektheater op Locatie

Van 2004 t/m 2010 organiseert P22 de presentatiebijeenkomsten, stedebouw en architectuur routes, symposia en publicaties van Bouwpraktijkinnovatie en de Wooninnovatie Reeks en verschillende opdrachtgevers in stedebouw en gebiedsontwikkeling. De stadsexcursies waarin ontwerpers, ontwikkelaars, beleidsmakers, bouwers, beheerders, toezichthouders én gebruikers onderweg en op locatie hun ervaringen delen trekken zeer veel (professionele) deelnemers. De achterliggende onderzoekmethode en instrumenten die P22 gebruikt in participatieprojecten, monitors en evaluaties blijkt ook toepasbaar op andere terreinen. Daardoor wordt P22 vanaf 2010 steeds vaker gevraagd op te treden als planner en producent van wijkprojecten en theaterroutes.

Tussen 2011 en 2022 maakt P22 meer dan 150 avontuurlijke routes, spannende expedities en voorstellingen op bijzondere locaties in woonwijken, binnensteden, uiterwaarden, natuurgebieden, fabrieken en bouwterreinen. Meer dan 100.000 enthousiaste bezoekers en duizenden spelers vroegen na afloop: “Wanneer mogen we weer?”

De eerste theaterproducties maakt P22 vanuit het eigen co-creatielaboratorium in het Arnhemse Spijkerkwartier, in opdracht van Muziektheater De Plaats. Na het succes van deze meerjarige wijkprojecten (Spijkerkwarts 2011-2014, WestWaarts 2012-2013, Kamp&Geit 2013-2015, …) de jubileumvoorstellingen (Expeditie W750, Ons Dagelijks Brood, Expeditie Doesburg777) en de Prateur-voorstellingen waarvan Jeanet Hacquebord als algemeen projectleider de organisatie had, besluiten De Plaats en P22 de samenwerking te intensiveren onder een nieuwe naam: Programma P. In dit programma organiseert P22 als productiepartner voor De Plaats alle jubileumvoorstellingen, expedities, locatievoorstellingen, schoolvoorstellingen en meerjarige wijkprojecten. Expedities zijn avontuurlijke avondvullende voorstellingen, buiten de reguliere theaters, waarin het publiek wordt meegenomen langs een reeks muziektheaterscènes die specifiek voor de betreffende locaties zijn gemaakt. Het publiek bezoekt de voorstelling in groepen, begeleid door gidsen en reist van locatie naar locatie. Als producent is P22 verantwoordelijk voor planning, routes, financiering, marketing, kaartverkoop en alle andere zakelijke en organisatorische aspecten van het programma en de projecten. De Plaats kan zich concentreren op de rol van artistiek leider en regisseur.
In Programma P maken P22 en De Plaats in de nieuwe planperiode opnieuw een reeks succesvolle voorstellingen in Oost Nederland: Expeditie Stroom van de Waal, Verhalen van de Ooij, ArnhemCS, Van Zwitsal naar CODA, Arnhem de opera, … In 2018 vertrekt Albert Hoex als artistiek leider van De Plaats en besluit De Plaats om het aantal nieuwe voorstellingen te reduceren en niet in te zetten op een nieuwe periode voor Programma P. In plaats van een vervolg van de reeks Prateur Nijmegen (2014, 2016, 2018, 2020, …) eindigt P in 2018 met een aantal reprises in Arnhem. P22 helpt De Plaats nog aan een reeks nieuwe muziektheateropdrachten in en rondom Arnhem en een tweede voorstelling op Station Arnhem Centraal en gaat zelf in een groter gebied verder met de productie van festivals, expedities, routes en andere avontuurlijke voorstellingen met een (zeer) grote cast van professionele acteurs, musici, dansers, schrijvers én bewoners van het gebied waar de voorstelling speelt. Na Verlangen naar de Overkant en Aan Weerszijden volgt al snel Welstaat. Daarna begint P22 met de voorbereiding van een hele reeks projecten voor de nieuwe planperiode.

Met ruim 3.600 bezoekers, een cast van meer dan 250 acteurs, musici, bewoners en paarden en tientallen vrijwilligers was Welstaat een van de grootste en meest succesvolle ‘Mienskip’ voorstellingen in het kader van Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018. Daarom beginnen Kameroperahuis (Kasko) en P22 meteen de verkenningen voor nieuwe Welstaat-voorstellingen in Drenthe, vroeg de PeerGrouP P22 voor De Bom (ook in Drenthe) en vroeg Kasko P22 om ook projectleider te worden van Bruisende Buren in Zwolle. Het Steengroeve Theater in Winterswijk vraagt P22 in 2021 als uitvoerend producent van De Freule.

In 2020 ontwikkelt P22 het Circado-platform voor de productie van coronaresistente theatrale muziekwandelingen. Ondanks de steeds verder aangescherpte corona-maatregelen konden in oktober meer dan 450 bezoekers de eerste voorstelling, met meer dan 100 spelers en vrijwilligers, zien. In 2021 gaat Circado stroomafwaarts naar Zwolle en de Diefdijk om in 2022 terug te keren op de plaats waar de IJssel zich afsplitst van de Rijn.