Meteen naar de inhoud

Programmaplanning, Routes, Expedities en Muziektheater op Locatie

Van 2004 t/m 2010 organiseert P22 de presentatiebijeenkomsten, stedebouw en architectuur routes, symposia en publicaties van Bouwpraktijkinnovatie en de Wooninnovatie Reeks. De stadsexcursies waarin ontwerpers, ontwikkelaars, beleidsmakers, bouwers, beheerders, toezichthouders én gebruikers onderweg en op locatie hun ervaringen delen trekken zeer veel (professionele) deelnemers. De achterliggende onderzoekmethode en instrumenten die P22 gebruikt in participatieprojecten, monitors en evaluaties blijkt ook toepasbaar op andere terreinen. Daardoor wordt P22 vanaf 2010 steeds vaker gevraagd op te treden als planner en producent van wijkprojecten en theaterroutes.

De eerste theaterproducties maakt P22 vanuit het eigen co-creatielaboratorium in het Arnhemse Spijkerkwartier. Na het succes van deze meerjarige wijkprojecten (Spijkerkwarts 2011-2014, WestWaarts 2012-2013, Kamp&Geit 2013-2015, …) de jubileumvoorstellingen (Expeditie W750, Ons Dagelijks Brood, Expeditie Doesburg777) en de Prateur-voorstellingen waarvan Jeanet Hacquebord als algemeen projectleider de organisatie had, besluiten Muziektheater De Plaats en P22 de samenwerking te continueren onder een nieuwe naam: Programma P. In dit programma organiseert P22 voor De Plaats alle Jubileumvoorstellingen, Expedities en Prateur-voorstellingen op locatie. Expedities zijn avontuurlijke avondvullende voorstellingen, buiten de reguliere theaters, waarin het publiek wordt meegenomen langs een reeks muziektheaterscènes die specifiek voor de betreffende locaties zijn gemaakt. Het publiek bezoekt de voorstelling in groepen, begeleid door gidsen en reist van locatie naar locatie.
Als programmaleider is P22 verantwoordelijk voor planning, routes, financiering, marketing, kaartverkoop en alle andere zakelijke en organisatorische aspecten van het programma en de projecten. De Plaats kan zich concentreren op de rol van artistiek leider en regisseur.
In Programma P maken P22 en De Plaats in de nieuwe planperiode opnieuw een reeks succesvolle voorstellingen in Oost Nederland: Expeditie Stroom van de Waal, Verhalen van de Ooij, ArnhemCS, Van Zwitsal naar CODA, Arnhem de opera, … In 2018 vertrekt Albert Hoex als artistiek leider van De Plaats en besluit De Plaats om het aantal nieuwe voorstellingen te reduceren en niet in te zetten op een nieuwe periode voor Programma P. In plaats van een vervolg van de reeks Prateur Nijmegen (2014, 2016, 2018, 2020, …) eindigt P in 2018 met een aantal reprises in Arnhem.
P22 helpt De Plaats nog aan een reeks nieuwe muziektheateropdrachten in en rondom Arnhem en gaat zelf in een groter gebied verder met de productie van festivals, expedities, routes en andere avontuurlijke voorstellingen met een (zeer) grote cast van professionele acteurs, musici, dansers, schrijvers én bewoners van het gebied waar de voorstelling speelt. Na Verlangen naar de Overkant en Aan Weerszijden volgt al snel Welstaat, een van de meest succesvolle ‘Mienskip’-voorstellingen in het hoofdprogramma van Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad 2018. In de aanloop naar de volgende Welstaat voorstellingen vraagt Kasko (Kameropahuis) Jeanet Hacquebord om projectleider te worden van Bruisende Buren. Tegelijk begint P22 met de voorbereiding van een hele reeks projecten voor de nieuwe planperiode.