Ga naar de inhoud

Code 747

De angst regeert. Overal loeren terroristen. Iedere verlaten tas kan een bom bevatten. Elk poeder kan giftig zijn. Een voertuig kan onverwacht afslaan en zomaar op een menigte inrijden. De volgende aanslag kan onze straat treffen. De dreiging komt van alle kanten. Wie kunnen wij nog vertrouwen? Kunnen wij nog wel verder leven als angst verlammend wordt?

Oorlog is theater. Wie weinig wapens heeft moet de kunst verstaan om de vijand te verwarren en verrassen.
Terrorisme is oorlog via media. Zonder media-aandacht kan de terrorist geen angst aanjagen.
Naarmate er in de (sociale) media meer prioriteit is voor sensatie neemt het gevoel van dreiging in de samenleving toe. Maar er is een levensgroot verschil tussen “Het komt nu wel heel dicht bij” op het scherm en in het echt. Waarom laten wij ons dan toch zo bang maken?

Code 747 onderzoekt de geschiedenis van de angst in Nederland.
Hoe lang leven wij al in angst? Waarvoor waren wij 45, 50 jaar geleden bang? Hoe werd het dagelijks leven toen getroffen door verre dreigingen? Gingen onze ouders en grootouders anders om met angst?
Zijn wij anders bang dan vroeger? Hebben wij sterke leiders nodig om de vijand aan te wijzen? Of zijn er nieuwe verhaaltjes nodig voor het slapen gaan? Of moeten wij het nu helemaal anders zien?

Onderzoek: Mediaridders
Productie: P22