Ga naar de inhoud

Expeditie W750

Expeditie W750 vertelt in acht muziektheater scènes op verschillende locaties in Wageningen bijzondere verhalen over de stad en haar bewoners. De voorstelling is het slotstuk in de viering van 750 jaar Wageningen. De cast bestaat uit meer dan vierhonderd Wageningse spelers van toonkunstkoor Wageningen, koor Punt Uit, theatergroep Lens, het Wagenings Werktheater, het Wagenings Kleinkoor, theatergroep Toteel, het Cantatekoor, Ill Skill Junior, slagwerkgroep van de Harmonie, JongerenTheaterSchool ´t Venster, studentenharmonieorkest De Ontzetting, theatergroep W.S.T.V. ‘Pierrot et Colombine’, orkest Sonante, theatergroep WDT, Balfolk muziekgroep van Madlot, dansschool Jacqueline Hutten, de Harmonie Wageningen.
Op de website presenteren de deelnemers zich. De correspondenten doen er verslag van de repetities. En dan gaat de kaartverkoop open en zijn alle voorstellingen in een paar dagen uitverkocht.

“Een voorstelling als een avontuurlijke reis. Na één avond ben je een week weg geweest”
De voorstelling bestaat uit een acht scènes, waarbij het publiek van scène naar scène reist. Tussen de ver gelegen locatie rijden pendelbussen. De andere verplaatsingen gaan te voet. 
“Wat zijn er veel verschillende groepen en wat een leuke locaties.” Verbaasd laat het publiek zich door de gids van de ene plek naar de andere leiden. “Zo zie je Wageningen met andere ogen. Je rijdt nooit met een bus door je eigen stad”, wordt er opgemerkt. “Dit is veel leuker dan naar de schouwburg. Het voelt net als een schoolreisje.” “Het is ook een organisatorisch wonder. Zeven publieksgroepen op een avond. Begeleiders zorgen dat niemand van de groep afdwaalt en alles strak op tijd begint zodra het publiek is gearriveerd.” (Pauline Schakenbos, Stad Wageningen, woensdag 5 juni 2013)
Op elk van de voorstellingsdagen speelt één van de scènes niet. De spelers van die scène kunnen dan met het publiek mee om de andere scènes te zien. En voor wie alle acht scènes nog een keer achter elkaar wil zien leggen de correspondenten alles ook vast op video.

Als er na 750 jaar ergens nieuwe mensen vandaan komen, dan is het wel uit een Wageningse kas. Of waren het planten? Komkiwi? W750 cultures?

Op grote hoogte binnen in een gebouw. Een beetje eng, want niets is zeker.

James Bond hoeft met 65 niet met pensioen. Opgezweept door de danseressen van Jacqueline Hutten en de blazers van de Harmonie Wageningen is 49 keer de Sterflat op en neer voor James in Wageningen 750 een koud kunstje. De bewoners en de passerende politiemensen te fiets waren het er uiteindelijk ook over eens. Voor herhaling vatbaar.

De weergoden hadden het beste voor met Expeditie W750. Maar ze moesten er wel vaker dan 49 keer CO2 neutraal voor vergaderen. In andere steden komt Zwarte Piet in december door de schoorsteen, in het lustrumjaar van Expeditie W750 gebeurde er iets heel anders.

Wat is er te doen in de Grote Kerk op de Markt? Koster Bert weet het wel. Er is heel veel te zien. En te horen. Het publiek stond er voor in de rij. En de spelers boven de bankjes. Wie wil er nog een Icedome in Almere, Zoetermeer of Leeuwarden als je ook in Wageningen kunt schaatsen? 

Shakespeare in tien minuten. En dat meer dan 49 keer. Met of zonder rolstoel, zon, wind, regen of Koninklijk bezoek, op het Wallepad kan alles.

Na de spierpijn van de repetieweekenden en de ijzige wind van de eerste week bereikten de danser steeds grotere hoogten op de silotrappen.

De scene met de trouwste fans, die vaker dan 49 keer kwamen kijken. En ze waren trots!