Meteen naar de inhoud

Mart van Berckel

Regisseur Mart van Berckel maakte bij Kameroperahuis o.a. de voorstellingen Before I Die (2017) en Een Kersentuin (2018-2019). Bij De Nieuwe Oost maakte hij Blinden (2019) en Continenten (2019-2020), de eerste voorstelling van de martvanberckelgroep.

Het werk van Mart van Berckel is visueel, poëtisch en onbegrensd fantasierijk. Hij graaft dwars door de canon van beeldende kunst, film, klassieke muziek en literatuur en zet inspiratiebronnen naar zijn hand in eigenzinnige en associatieve theatrale collages. Mart gaat daarbij te werk als een componist: met grote precisie en oog voor detail stemt hij beeld, muziek, tekst, licht en beweging op elkaar af. Gefascineerd door ons onderbewustzijn zet hij werelden op het toneel met een volstrekt eigen logica, die soms rechtstreeks uit onze dromen of nachtmerries lijkt te komen. Mart van Berckel studeerde piano, muziektheater en regie aan ArtEZ Arnhem en de Zürcher Hochschule der Künste, Zürich. Zijn afstudeervoorstelling ‘PLAY MAIDS’ (2016) won de publieksprijs op festival Körber Studio Junge Regie in Hamburg en werd tijdens het Fringe Festival bekroond met vijf sterren in de Theaterkrant. Sinds zijn afstuderen maakte hij voorstellingen bij De Nieuwe Oost, Kameroperahuis, Theater Sonnevanck en NNT/Club Guy & Roni. Daarnaast geeft hij les op verschillende theater(voor)opleidingen en werkte hij als regieassistent bij De Nationale Opera mee aan producties van o.a. Robert Wilson. Het Fonds Podiumkunsten steunde van 2017 t/m 2019 zijn ontwikkelingstraject in de regeling Nieuwe Makers. Vanaf 2021 is hij als regisseur verbonden aan NNT/Club Guy & Roni, waar hij in 2019 het Weekend Break Festival regisseerde. Daarnaast maakt hij eigen voorstellingen met de martvanberckelgroep.

Continenten

“Een schilderachtige, tekstloze voorstelling over de waanzin in het alledaagse.”

Welke duistere verlangens gaan er schuil achter de façade van ons alledaagse bestaan? Wat gebeurt er, als de oppervlakte van ons laagje beschaving begint te barsten?

In ‘Continenten’ zien we het leven van twee mensen op imploderen staan. Ze proberen zich staande te houden in een dagelijkse routine, maar uit de scheuren in hun perfecte bestaan kruipen duistere en gewelddadige verlangens. Binnen de vier muren van hun woonkamer lijkt de grens tussen mens en beest angstvallig dun te zijn. Regisseur Mart van Berckel en vormgever Vera Selhorst laten zich inspireren door het werk van filmregisseur Michaël Haneke en schilder Edward Hopper. Met minutieus gebruik van muziek, vormgeving en licht, toveren ze een magisch-realistische wereld op toneel waarin de scheidslijn tussen dagelijkse sleur, fantasie en nachtmerrie vervaagt. ‘Continenten’ is een koortsachtige visuele trip die even esthetisch als angstaanjagend is.

Vanaf 1 oktober in Theater aan de Rijn, daarna op tournee in Nederland.

Regie Mart van Berckel
Scenografie Vera Selhorst
Spel Freek Nieuwdorp & Merel Severs
Geluidsontwerp Mauro Casarini
Dramaturgisch advies Florian Hellwig
Regieassistentie Ruben van den Aardweg
Publiciteitsbeeld Victor Wennekes
Productie de martvanberckelgroep in coproductie met De Nieuwe Oost

Mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, Fonds 21, Dioraphte, Stroomversneller Arnhem