Meteen naar de inhoud

OFFER

P22 & Consensus Vocalis presenteren OFFER
een muziektheatervoorstelling over idealen en het verlangen een mens uit één stuk te zijn

De wereld staat in brand. Ongelijkheid, oorlog, klimaatcrisis, onophoudelijk stromen grote problemen ons bewustzijn binnen. Mensen moeten schipperen en sjoemelen om hun overtuigingen en gedrag met elkaar te rijmen. Het maatschappelijk verkeer verlangt steeds meer in beton gegoten principes en meningen. Alsof twijfel en wankelmoedigheid hetzelfde zijn als hypocrisie.
Wie wil nou niet ontsnappen aan het gemodder en gemarchandeer? Wie zou niet zuiver en fundamenteel willen denken en handelen? Is het mogelijk om iemand uit één stuk te zijn? Waar zit, in bijna ieder van ons, de gevoeligheid voor de verleiding van radicaliteit? Waar gaan we de grens met extremisme over? Daarover gaat de muziektheatervoorstelling OFFER.

Tekst Sophie Kassies
Muziek Lucas Wiegerink
Regie Annechien Koerselman
Actrice (Donna) mezzosopraan Fanny Alofs
Acteur (Hajo) nnb
Koor (de gemeenschap) Consensus Vocalis onder leiding van Béni Csillag
Slagwerk nnb
Productie P22 & Consensus Vocalis


We maken kennis met een kleine, sektarische gemeenschap met grote idealen en een scherp oordeel over de maatschappij. Uit welke ideologische hoek de wind precies waait blijft in het midden, maar duidelijk is het oprechte verlangen naar een betere wereld voor iedereen. Daarvoor is een opstand der rechtvaardigen nodig, terreur van de goeden, een grote schoonmaak! Want de huidige koers is een doodlopende weg.
De jonge Donna vindt in deze gemeenschap haar thuis. Hier wordt geleefd naar de idealen die zij al zo lang koestert. Hier leggen ze zich er niet bij neer dat ‘een mens nu eenmaal vuile handen maakt’. Gaandeweg wordt haar rol in de groep groter, niet in de laatste plaats omdat er een liefde opbloeit tussen Donna en Hajo, de leider van de gemeenschap.
De groep boekt successen, er komt steeds meer maatschappelijk draagvlak voor hun verhaal. Als de ultieme belichaming van alle hypocrisie in hun stad een grote conferentie komt houden, vraagt dat om actie. Maar welke? De lijn tussen de juiste weg en een dwaling met fatale gevolgen blijkt ineens schrikbarend dun.

Muzikale schroef
Offer is een muziektheatervoorstelling met gesproken teksten en gecomponeerde muziek. In de voorstelling klinken verschillende liederen voor koor en slagwerk en een grote solorol voor mezzosopraan Fanny Alofs (Donna), die in haar bespiegelingen haar gelijke vindt in gemeenschapsleider Hajo. Hoewel Donna het niet uitspreekt, maakt de muziek haar twijfel hoorbaar en voelbaar. Het switchen tussen Donna’s binnen- en buitenwereld gaat vaak razendsnel, zoals ook in het echte leven: uitgesponnen en ingetogen melodieën worden plots afgebroken door percussieve delen, waarin afgunst en boosheid jegens de wereld tot uiting komen.
De muzikale taal van het koor van twaalf volgelingen is werelds, met veel beweging en harmonische wendingen. We zien mensen die zeker lijken van hun zaak en die de wereld willen overtuigen van hun gelijk. Ook zijn er momenten waarop de koormuziek een ritueel karakter krijgt, bijvoorbeeld als de groep gezamenlijk teksten of verzen uit hun ideologie zingt.
De grote muzikale vorm is als een schroef die langzaam wordt aangedraaid. In het begin is er nog lucht, opwinding. Maar dan draait de schroef vaster en vaster, de muziek wordt beklemmender, totdat de schroef haast niet meer kan worden losgedraaid.

De locatie als dekmantel
De gemeenschap is gehuisvest in een modern, smaakvol ingericht flexwerkkantoor, waar hard werken kan worden gecombineerd met de noodzakelijke ontspanning. De locatie vormt de perfecte dekmantel en kan zowel gesitueerd zijn in een loods op een bedrijventerrein als in een nondescript gebouw in de binnenstad.
De gemeenschap doet volop mee met de hedendaagse maatschappij, ook al voelen de leden zich er niet in thuis. Ze zijn die vriendelijke buren, waarvan we achteraf, als er iets vreselijks is voorgevallen zeggen: “Er was niets ongewoons aan, ze waren als u en ik”.

Meer informatie
Sophie Kassies
Lucas Wiegerink
Annechien Koerselman
Fanny Alofs
Consensus Vocalis
P22